MODERNE EN STADSTUINEN

In een moderne tuin of stadstuin overheersen rechte lijnen, zuivere vormen en symmetrie. De sfeer is rustig en harmonieus, met de nadruk op ruimtelijkheid. Strakke tuinen zijn ontdaan van franjes – geen toeters en bellen te bespeuren. De beplanting is sober en meestal unikleurig, terwijl de materialen overwegend strak zijn. Qua indeling overheersen blokken, vlakken en lijnen. Met doordachte onderlinge verhoudingen, doorzichten en rustpunten. Ook aan functionaliteit wordt veel aandacht besteed. Een moderne tuin is er vooral om van te genieten, met veel gebruiksgemak en zo min mogelijk werk. De meeste strakke tuinen vragen dan ook weinig onderhoud.

Materialen in een moderne tuin
De materialen van de verharding zijn ingetogen en tijdloos. Denk aan grind, strakke natuursteen, keramische tegels en betonnen (stap)stenen. Ook hout staat mooi in een eigentijdse tuin. Het zorgt voor contrast met de strakke materialen en verzacht de strakheid. Voor bouwkundige elementen en constructies zijn aluminium en (corten)staal populaire keuzes. Net zoals muren en afscheidingen met een naadloze afwerking in stuclook. In een stadstuin waarborgen die privacy en intimiteit.

Beplanting in een strakke tuin
Qua beplanting doen netjes gegroepeerde groene structuren het goed. Die zorgen ervoor dat uw tuin in alle seizoenen ‘overeind’ blijft en karakter uitstraalt. De voorkeur gaat naar een beperkt aantal plantensoorten die op verschillende plekken terugkeren. We zien veel hagen, makkelijk te snoeien heesters en taxus. Zwierige beplanting zoals siergrassen doorbreken de rechte structuren en zorgen voor dynamische variatie. Ook (verhoogde) borders en grote plantenbakken voelen zich thuis in een moderne (stads)tuin.

Ga naar de inhoud