Overvloedig groen in rustgevend kader

Deze villa in het Gooi heeft een klassieke bouwstijl, achteraan gemoderniseerd met zwarte elementen. Het tuinontwerp van Foske Groenendijk sluit mooi aan bij de architectuur: rustig met strakke lijnen, natuurlijke vormen en veel plekjes om het buitenleven te vieren. Het rijkelijke groen dicht aangeplant langs de gevels, heeft een ‘verzachtend’ effect op de woning.

Variatie en evenwicht

De context – een bosrijke omgeving – vraagt om een tuin met typische bosplanten zoals rododendrons, wintergroene wolken en klimplanten. Het bestaande groen werd maximaal gehandhaafd, nu eens op de originele plek, dan weer verplaatst. Zo komen de prunus, pluimhortensia’s, dakplatanen en Japanse esdoorn beter tot hun recht. Er werden ook grillige meerstammige bomen toegevoegd die voor extra karakter zorgen. In de nieuwe plantvakken staat veel groen van een beperkt aantal soorten. Dat komt de rust in deze tuin ten goede. We zien ook veel diverse siergrassen en bloeiende planten waaronder anemoon, geranium, verbena en hortensia.

Gemaakt om in te leven

Langs en tussen het vele groen en de grote graszones is er volop plaats om in alle comfort te vertoeven. Van een loungegedeelte in de zijtuin en een wellnesszone met sauna en hottub achterin, tot meerdere plekken om met het grote gezin te tafelen bij een van de twee buitenkeukens. Dat deze tuin gemaakt is om in te leven, doet geen afbreuk aan de esthetiek: harmonie is het sleutelwoord in dit ontwerp. Qua materialen en inrichting is er veel overeenstemming met de architectuur. De vernieuwde achterkant van de woning vormde daarvoor de leidraad. Zo zijn de zwarte pergola en palenwanden geïnspireerd op de zwarte geveldelen.

Eyecatchers en kunst

De terrassen werden aangelegd met grijze keramische tegels in een rechthoekig formaat. Voorts zien we lichtgekleurd split dat een spannend contrast vormt met het vele gras. Blikvangers zijn de lange witte muur in stuclook die tegelijk dienstdoet als zitbank, en enkele cortenstaal elementen zoals watertafels met geïntegreerde verlichting – een plaatje in het donker.

Omdat de bewoners van kunst houden, zorgde Foske ervoor dat de zichtassen eindigen op beelden. Vooral ’s avonds springen die in het oog als ze worden uitgelicht met grondspots. De artistieke objecten trekken de aandacht op subtiele wijze. Door hun doordachte integratie in het ontwerp, voegen ze een extra dimensie toe – zonder een stijlbreuk teweeg te brengen.

Bekijk meer gerealiseerde projecten:

Ga naar de inhoud