Tuin met hoogteverschillen in Reeuwijk

De buitenruimte van deze twee-onder-een-kapwoning werd door Groenregie erg vernuftig en esthetisch ingevuld. Qua uitstraling zorgden we voor overeenstemming met het interieur: een knap staaltje inrichtingskunst van het Gooische bureau Kabaz. Voor de lay-out haalden we het onderste uit de kan van de bijzondere ligging vlakbij de Reeuwijkse plassen. Extra uitdaging: de voortuin is groter dan de achtertuin, wat van dit project een buitenbeentje maakt.

Symmetrie als uitgangspunt

De oprit van beide woningen – gescheiden door een beukenhaag – werd gezamenlijk aangelegd om eenheid te garanderen. Tussen de Flagcorn-kiezels ligt een pad in stoere Schellevis-tegels. De verhoogde stoep naar de voordeur is uitgevoerd in Millboard (een natuurgetrouw alternatief voor hardhout), met een rij ingelegde keramische tegels van Piet Boon. In de voortuin speelt symmetrie de hoofdrol, nog benadrukt door de strakke pergola met zwarte coating.

Balans en ruimtelijke effecten

Om de voortuin optimaal te benutten, plaatsten we een terras op vloerniveau en nog een lagergelegen terras in Millboard. De wintergroene haag zorgt voor beschutting en beperkt de inkijk. Handgemaakte bakken in organische vormen (Atelier Vierkant) met wintergroene beplanting komen hier uitstekend tot hun recht. Voorts lage witte muurtjes in stuclook – een slimme manier om de ruimtes in te delen zonder het overzicht te verliezen. Het meerstammige boompje is een lust voor het oog én de neus: de bladeren geven een kaneelgeur af als je erover wrijft. De boom met kleine bladeren is bewust gekozen. Hij oogt luchtig, is niet te nadrukkelijk aanwezig en laat het daglicht onbelemmerd in de woning binnenstromen.

Creatieve aanpak van hoogteverschillen

Via een pad langs de zijkant wandel je naar de terrassen achterin de tuin. Net zoals in de voortuin scheppen niveauverschillen een dynamische sfeer. Om het geheel nog spannender te maken, wisselden we Millboard-composiet af met tegels van Piet Boon. De twee trappen zijn het resultaat van eersteklasmaatwerk: industriële roosters met een zwarte coating. Door hun transparante uiterlijk komen ze eerder luchtig dan zwaar over. In de watergang installeerden we bakken met meerstammige knotwilgen – een oer-Hollandse knipoog.

Knap in alle betekenissen

De terrassen met keramische Piet Boon-tegels zijn zo gebouwd dat ze haast op het water lijken te zweven. Een muur in stuclook vormt de scheiding tussen beide woningen. Zittend op de loungebank kom je tot rust, met de blik gericht op de oogverblindende waterpartij rondom. Knap detail: de legrichting van de vlonderplanken verspringt bij de hoek van de woning om de functies looppad versus terras aan te duiden. Ook hier spelen de handgemaakte potten van Atelier Vierkant hun organische troeven uit. Groenregie trok alle ontwerpregisters open om deze karaktervolle woning een al even kenmerkende buitenruimte te geven.

Bekijk meer gerealiseerde projecten:

Ga naar de inhoud