Kleine stadstuin in Amsterdam

Minituin met maximumeffect

Kleine tuin, grote uitdaging. Vooral omdat ook de schaduw en de gebouwen eromheen ‘spelbrekers’ zijn. Toch slaagde Groenregie erin om de beperkte vierkante meters ten volle te benutten en wat privacy te creëren. Resultaat: een fijne buitenruimte met een functionele invulling en deugddoend groen. En een geslaagde wisselwerking tussen gevelbekleding en de hoofdmaterialen.

Expressief cortenstaal versus karaktervol hout

Met amper 6 bij 8,5 meter, waar ook de berging is inbegrepen, vroeg dit project om grondig denk- en puzzelwerk. De tuin van de hoekwoning ligt een groot deel van de dag in de schaduw door hoge bebouwing aan de zuidwestzijde. Daar werd bij de plantenkeuze vanzelfsprekend rekening mee gehouden. Frisgroen overheerst, samen met oranje tinten die harmoniëren met het cortenstaal. Dat materiaal zien we aan beide kanten van de wand op een hardhouten frame, en ook in de gezellige zitbank.

Spannende lijnen en contrasten

De schuine inplanting van de verhoogde zitbank was een slimme beslissing: de diagonale lijnen werken verruimend en maken het geheel interessanter dan een rechttoe rechtaan ontwerp. De langwerpige tegels (60 x 120 cm) in kleikleur zorgen voor een verrassend contrast, terwijl de Turkse basaltkeitjes de schuine lijn volgen. Tip voor kleine tuinen: een zitbank is ruimtebesparend in vergelijking met losse meubels. Door hier hetzelfde materiaal toe te passen (Mosa Bamboo Varibo) voor de verhoogde plantenbak, ontstaat een rustige sfeer.

Slimme kleurkeuze knappe details

Andere terugkerende materialen zijn aluminium en staal. Het motief van de alu designwand sluit aan bij de schuine lijn van het ontwerp. De pergola (maatwerk in zwart gecoat staal) versterkt dan weer het dieptebeeld en beperkt inkijk. Qua kleuren werden de materialen afgestemd op de gevelbekleding van de eigen woning en die van de appartementen ernaast. Meer zelfs: de keuze voor hout en cortenstaal was een belangrijk uitgangspunt in het ontwerp. Enerzijds omdat het krachtige materialen zijn, anderzijds om de band tussen architectuur en buitenruimte te benadrukken.

Verder is er voldoende vrije ruimte voor de kinderen om te spelen, inclusief een netjes in de grond ingewerkte trampoline. Het aluminium scherm en het plantenvak scheiden die zone subtiel af.

Creatief ontwerp perfect uitgevoerd

Op een kleine oppervlakte kun je best een bonte mengeling van planten integreren. De eyecatcher is de Japanse esdoorn. Verder zien we ook geitenbaard, clematis, hemelse bamboe, siergras, varens, oranje kamperfoelie en de lieflijke elfenbloem als bodembedekker. Met minutieus maatwerk en uitgekiende materialen en plantensoorten heeft Groenregie een beschaduwd lapje grond omgetoverd in een gezellig buitenoord dat sereen en toch boeiend oogt. Ook de hovenier-timmerman leverde vakwerk. Kijk maar hoe mooi de lijn van de bamboeplanken van de zitbank doorloopt in de bamboewand. De bamboedelen in verschillende breedtematen werden blind gemonteerd om storende bevestigingsmaterialen te vermijden. Zo zie je maar dat oog voor detail ook op een kleine oppervlakte een groot verschil maakt.

Bekijk meer gerealiseerde projecten:

Ga naar de inhoud