Vakantiefeeling in Krimpen aan den IJssel

Het uitgangspunt voor deze tuin aan de IJssel was meteen helder: een vakantiesfeer scheppen. Het ontwerp voor de hooggelegen buitenruimte werd getekend door Foske Groenendijk en gerealiseerd door Groenregie. Voorheen een tochtige en ongezellige plek, nu warm en prettig.

Entree zet de toon

De grondig gerenoveerde woning straalt een Ibiza-achtige vibe uit: licht, gezellig en met grote glasgevels die huis en tuin visueel verbinden. Vooraan werden de oprit en het pad naar de voordeur aangelegd met tegels in halfsteensverband. Een prachtige rhombus-wand in composiet vormt de scheiding tussen oprit en buitenkamer. Twee volumineuze potten van Atelier vierkant ‘breken’ de hoge muur en zorgen voor een groene noot.

Muur als blikvanger

De leeftuin bevindt zich aan de zijkant van de woning. Een lage witte muur in stuclook zorgt voor een twee-eenheid: een loungeruimte en een intiem terras. Hier brengen de bewoners tijd door in alle privacy, dankzij de rhombus-wand die beschutting geeft tegen inkijk en tocht. De wand is tegelijk een eyecatcher met zijn fraaie teakkleur en paneel in wit aluminium – een kunstzinnig element dat bijzondere schaduwen creëert. De wandverlichting en strategisch geplaatste spots tussen de planten geven de buitenruimte ’s avonds iets magisch.

Stoer en sfeervol

Op het vlak van materialen overheersen robuuste producten: een karaktervol vlonderterras (Millboard Weathered Oak Driftwood), een gecoate aluminium pergola en plantenbakken die nu eens organisch, dan weer strak zijn. Wit en zwart wisselen af met beige, grijs en houttinten – een tijdloos kleurenpalet in een harmonieus samenspel. Om het vakantiegevoel te versterken, is de beplanting een tikje tropisch én goed bestand tegen de wind. Een greep uit het groen: grillige, meerstammige kurkeik, bamboe, schapengras, zegge, dwergpalm en druifheide. Voor kleur zorgen onder andere clematis, oleander, lavendel en vlinderstruik. Deze tuin bij het water is een gedroomd plekje om het buitenleven te vieren. Besloten en toch open naar de IJssel, met een pergola die het uitzicht omlijst. Elk detail draagt bij tot het grotere geheel, terwijl de verlichting voor een grote meerwaarde zorgt.

Bekijk meer gerealiseerde projecten:

Ga naar de inhoud