Stadstuin wordt eigenzinnige sfeermaker

Landschapsarchitect Luc Engelhard ontwierp een stadstuin die alle zintuigen prikkelt bij een karaktervolle woning in de jaren 30-wijk van De Bilt. Groenregie nam met veel enthousiasme en vakmanschap de aanleg op zich, uitgevoerd in twee fasen.

Zien, ruiken, voelen

Luc Engelhard ontwerpt tuinen met bijzonder veel aandacht voor de zintuiglijke beleving. Hij verweeft het functionele met het esthetische, en ‘vormt’ de natuur met ontzag voor de wezenlijke schoonheid en fascinatie die ervan uitgaat. Dat merk je ook in deze tuin met overvloedig groen met de nadruk op bladkleuren en -structuren, en een spel van lage en hogere beplanting. Engelhard klopte bij Groenregie aan om het ontwerp tot leven te wekken. In de herfst van 2017 werd de tuin aangelegd; twee jaar later volgde de overkapping.

kenmerkend karakter

Op het terras werden oude gebakken klinkers, zogenaamde zevenduimers, minutieus geplaatst in elleboogverband. Die aparte legwijze past mooi bij de bouwstijl van de jaren 30-woning. In het midden van de tuin prijken grote betonblokken en een XL-betontegel, ter plekke op maat gemaakt. Zulke monumentale elementen zijn kenmerkend voor Engelhards ‘handtekening’. Ze begrenzen de ruimtes en geven de tuin meer diepte. Ook de hardhouten pergola die langs de erfgrens loopt, versterkt het dieptegevoel. De aparte verdeling van de palen en de unieke houtverbindingen stralen iets eigenzinnigs uit – deze tuin heeft temperament.

Imposante overkapping

Dat je in een stadstuin talloze functies kan integreren, bewijst dit ontwerp. Naast de bonte mix van beplanting, het terras nabij de woning en een graszone, werd ook een overkapping geïntegreerd. Het ronde dak past bij de organische elementen in de tuin zoals de grove, handgemaakte schaal in beton. De materiaalkeuze is al even bijzonder: cortenstaal in combinatie met robuuste palen in azobéhout die haast lijken te zweven op de Schellevis-tegels. Het hout ligt gestapeld in de handgemaakte opslag die het natuurlijke karakter van de tuin beklemtoont.

Achterin de tuin, beschut tegen weer en wind, is dit een heerlijk plekje om je terug te trekken bij de warmte van de vuurschaal en de tuinhaard. ’s Avonds gaan de sfeervolle plafondspotjes aan. De hangmat lonkt en de alledaagse drukte glijdt zo van je af ...

Bekijk meer gerealiseerde projecten:

Ga naar de inhoud