Betoverend miniparadijs in Utrecht

De bewoners van een vooroorlogse woning in hartje Utrecht wilden van hun achtertuin een heuse ‘tuinkamer’ maken. Een plek die eruitziet en aanvoelt als het verlengde van de woonkamer, met een maximum aan comfort en sfeer. Groenregie maakte alle wensen waar met een ontwerp dat de interieurstijl respecteert en er een vleug ‘urban jungle’ aan toevoegt.

Diepte en dynamiek

De bescheiden oppervlakte (35 vierkante meter) vereiste denk- en puzzelwerk om de gewenste functies te integreren en genoeg open ruimte te bewaren voor een luchtige aanblik. Langwerpige tegels en slanke palen laten de tuin dieper lijken, terwijl de stroken in gebakken klinkers en een vakje met split de monotonie doorbreken. De combinatie van verhardingselementen geeft de buitenkamer wat meer pit. Omdat er relatief weinig groen is om hemelwater op te vangen, zorgt een lijngoot voor een snelle afvoer van water. De overkapping kreeg een groendak met sedum: onderhoudsarme vetplantjes die veel regenwater absorberen.

Outdoor met indoorkarakter

De overkapping is de blikvanger in dit geheel: strak wit, stoer zwart en warm hout in een tijdloos ontwerp met een grote belevingsfactor. Voor de materialen viel de keuze op composiet vlonderdelen, wandelementen in Rhombus en een luxueuze muur in stuclook met een horizontaal venster. De overkapping werd ingericht met pastelkleurige meubels die aansluiten bij de interieurstijl. Het uitgekiende verlichtingsplan geeft het ontwerp extra klasse – zeker de ledstrips die de verhoogde vlonder onderstrepen. Heerlijk om hier ’s avonds neer te vlijen bij de sfeerhaard, voeten omhoog en de blik om het moois dat je omringt.

Mooi uitgelicht groen

Achter de ronde tafel in het open gedeelte werd een zitbank geïntegreerd – een slimme zet om de beperkte oppervlakte niet te hoeven volstouwen met losse meubels. Bovendien zorgt de ronde vorm voor een mooi tegenwicht met de rechte lijnen van het design. De bank loopt over in een plantenbak met fris groen dat opvalt door het contrast met de achterwand in Rhombus. Ook tegen de achterwand in steenstrips komt de beplanting goed uit, met als eyecatcher een meerstammige, wintergroene boom. Strategisch geplaatste spots lichten het grotendeels winterharde groen idyllisch uit.

Krachttoer gerealiseerd

De bewoners brengen zoveel mogelijk tijd door in hun buitenkamer. Door het onderhoudsarme karakter van het ontwerp, hoeven ze alleen maar te genieten. Ook gasten komen hier graag over de vloer en staan versteld van het resultaat. Een kleine oppervlakte op het noorden omtoveren in een gezellig, veelzijdig decor is best uitdagend. Groenregie zette alle zeilen bij om ontwerp, verlichting, beplanting en meubels op sublieme wijze te laten samensmelten in geheel dat tot de verbeelding spreekt.

Bekijk meer gerealiseerde projecten:

Ga naar de inhoud