DAK- EN PATIOTUINEN

Een daktuin hoeft niet onder te doen voor een tuin op de begane grond en kan omgetoverd worden tot een oase, beschut en vol beleving. Als een uitnodigende ruimte waar u met het hoofd in de wolken tot rust komt of juist oneindig kunt loungen met vrienden op een uitnodigende bank met een cosy vuurtafel.

Een patiotuin is een ommuurde buitenruimte in direct contact met de woning. Er heerst een intimistisch gevoel en de beperkte oppervlakte brengt veel kansen met zich mee.
Voor een glansrijk eindresultaat vertrouwt u op Groenregie.

Daktuin inrichten
Een daktuin vereist inzicht en kunde. Net zoals bij een patiotuin moet u de ruimte optimaal benutten en kan het draagvermogen en de wind een rol spelen. Zowel tuinmeubels, buitenkeukens, constructies om intimiteit te creëren als planten moeten tegen een stootje kunnen. Overweeg een (gedeeltelijke) overkapping, zonwering, windbestendige wanden, noem maar op. Qua sfeer zijn er geen beperkingen – trek uw voorkeurstijl gewoon door op uw dak.

Tip: inkijk beperken is belangrijk, maar probeer altijd om het uitzicht op de omgeving te vrijwaren.

Welke planten op een daktuin?
De klimatologische omstandigheden zijn doorslaggevend. Ideaal is een mix van robuuste planten, waarvan minstens een deel winterhard/vorstbestendig is. Zo ziet uw daktuin of dakterras er ook ’s winters mooi groen uit.

Kruiden en vaste planten doen het ook goed op uw dak. Er zijn winterharde variëteiten die u in de lente en de zomer trakteren op heerlijke geuren en kleuren. Terwijl compacte vaste planten zoals lavendel en salie een grote impact maken op een kleine oppervlakte. Ook een aanrader: siergrassen. Die zijn doorgaans prima bestand tegen alle weersomstandigheden, en ze wuiven prachtig in de wind. Vetplanten en sedumsoorten zijn ook prima ‘dakgenoten’, net zoals klimplanten waarmee u twee vliegen in één klap slaat. Ze benutten de hoogte en ze bedekken eventueel ontsierende muren.

Ontwerp voor een patiotuin
Een belangrijke vuistregel: de beschikbare oppervlakte zo goed mogelijk benutten. Dat betekent niet dat u uw patio moet volproppen, want dan ziet het er al snel overdadig uit. Vertrek van uw wensen: wat verwacht u van uw patio? Wilt u er kunnen tafelen, een boek lezen, een dutje doen in een ligstoel of hangmat?
Nadat u de functies hebt bepaald, komt de indeling aan bod. Om alles uit de beperkte ruimte te halen, gaat u het best de hoogte in. Met klimplanten bijvoorbeeld. Of wandrekken met planten en kruiden, of een kunstwerk als blikvanger aan de muur.

Hoe een patiotuin inrichten?
Voor de sfeer en de inrichting kunt u alle kanten uit. Hou er wel rekening mee dat uw patio een nauwe band heeft met uw interieur. Ga voor dezelfde stijl als u houdt van harmonie, of zoek eventueel het contrast op.
We zeiden al dat u aandacht moet besteden aan de hoogte. Speel ook gerust met potten en bakken waarin u lage en wat hogere planten zet. Die maken uw patio speelser en levendiger. Hou de kleuren en materialen wel beperkt. Kies één hoofdkleur en een accentkleur, of één hoofdkleur in verschillende tinten.
Zelfs met beperkte kleuren kunt u een boeiend geheel creëren door te spelen met texturen.

Tip: plaats multifunctionele meubels, modulaire elementen of meubels met opbergruimte.

Welke planten in een patiotuin?
Dat hangt af van de oriëntatie, de hoeveelheid zon of schaduw. In een patiotuin heerst sowieso een ‘microklimaat’. Als de zon vrij spel heeft, kiest u zonminnende planten. In een besloten patio waar de zon amper schijnt, zet u planten die goed gedijen in de schaduw. We raden u aan om altijd voor wat schaduw te zorgen, bijvoorbeeld met een pergola of een boom die als parasol dienstdoet.
Bij Groenregie weten we perfect welke planten en bloemen het beste tot hun recht komen in een patiotuin.

Ga naar de inhoud