Vijver met verrassing in Nuenen

Voor een gerenoveerde woning in Nuenen tekende tuinarchitect Noël van Mierlo een ontwerp dat de strakke witte villa als gegoten zit. In nauwe samenwerking met de architect, ontfermde Groenregie zich over de realisatie van het project: een naturel ogende oase waarin de zwemvijver alle aandacht opeist.

Zorgeloos zwemplezier

De vijver met organische vorm heeft een surprise in petto: een rechthoekig zwemgedeelte. De strakke lijnen vloeien als vanzelf over in het natuurlijke gedeelte dankzij uitbundige vijverplanten die de randen verzachten. Het water blijft helder door de natuurlijke filtering van de moeraszone in combinatie met een filtersysteem. Voor en na het plonsen biedt de vlonder in geschaafde hardhouten planken een dankbaar plekje om te verpozen.

Betonnen zwaargewichten

Het dominante bestratingsmateriaal is Schellevis. Op de oprit liggen kanjers van 2 bij 1 meter en 10 centimeter dik. Met hun 470 kilo per stuk, vormde de aanvoer van deze zwaargewichten een flinke uitdaging. We plaatsten ze met een speciale vacuümunit aan een zware kraan in een geëgaliseerd zandbed. Ook op het terras in de achtertuin duiken de tegels op. De overige bestrating bestaat uit staptegels in het gazon, gebakken klinkers en de hoogwaardige halfverharding Graustabiel. De grillige looks van dat materiaal bieden een tegenwicht voor het strakke karakter van de woning en de Schellevis-tegels. Het zorgt tegelijk voor een subtiele overgang naar de natuurlijk vormgegeven tuin.

Bonte bekoring

Aan nuttige insecten geen gebrek in deze tuin: de vele bloemen lokken vlinders en bijen bij de vleet. De paradepaardjes zijn Echinacea, dropplant, Lavatera en vlinderstruik – stuk voor stuk adembenemend mooie bloemen. De al aanwezige grote bomen en struiken vormen samen met hun nieuwe ‘soortgenoten’ geliefde plekjes voor vele vogelsoorten.

Om het grote gazon van 650 vierkante meter ook in droge periodes gezond en frisgroen te houden, plaatsten we een volautomatisch, computergestuurd beregeningssysteem. Zo houden de bewoners meer tijd over om te genieten van hun heilzame buitenruimte.

Bekijk meer gerealiseerde projecten:

Ga naar de inhoud