waterrijke tuin met Japanse invloeden

Weelderige, waterrijke tuin met Japanse invloeden

Volgens de Japanse tuinfilosofie is water de bron van het leven, en zijn rotsen de obstakels op je levenspad. Een mooi uitgangspunt voor dit ontwerp van Noël van Mierlo dat door Groenregie tot leven werd gewekt. De buitenruimte sluit uitstekend aan bij de karakteristieke villa met ronde en volumineuze vormen, in een charmante combinatie van stoere gevelstenen en riet. Huis en tuin versmelten tot een b(l)oeiend geheel dat de nieuwsgierigheid en de zintuigen prikkelt.

Natuurlijke uitstraling

De opdrachtgever heeft een tijdlang in Japan gewoond, en wilde invloeden van dat land graag terugzien in de tuin. Vooral water moest een prominente rol spelen – het kabbelt en baant zich kronkelend een weg door de tuin. De organische vorm van de waterpartij wordt versterkt door de natuurlijke rand met grillige rotsen en keien. Er kwam groot materieel aan te pas om de vijver uit te graven en de gigantische keien op de definitieve plek neer te leggen. Om de vlonder in hout en cortenstaal te funderen, werd een onderbouw gemaakt van zware hardhouten palen en liggers. Op technisch vlak was het echt een huzarenstukje om alles op de juiste manier op de juiste plek te krijgen.

Ook de beplanting rondom in talloze tinten groen en met diverse bladvormen zorgt voor een natuurlijke uitstraling. Alsof deze tuin niet is ontworpen en aangelegd, maar spontaan is gegroeid. Net dat is de kunst van goed ‘natuurtuinontwerp’: het ziet er ongekunsteld uit, al kwam er veel ontwerp- en aanlegwerk bij kijken om het zo naturel te laten ogen.

Overvloedig groen

De volwassen bomen verzachten de bebouwing rondom, en leiden de blik naar het groen in plaats van de gebouwen. Ze vormen de ruggengraat van de tuin en zetten de toon voor de rest van het ontwerp. We zien onder andere moerascipres, esdoorn, grove den, goudberk en plataan. Als knipoog naar het land van de rijzende zon ook Japanse esdoorn, notenboom en schijniep (Zelkova), en de prachtige fluweelboom met zijn fluweelachtig ‘behaarde’ takken. Goed om te weten: de uit de kluiten gewassen bomen werden uitgezocht bij kwekers, met zwaar transport ter plekke gebracht en met behulp van kranen aangeplant. Qua kleuren domineren groen – van licht en fris tot donker en mossig – en roodachtige tinten, hier en daar aangevuld met wit, blauw en paars. Ook in de lage beplanting is veel variatie voor een visueel spektakel in alle seizoenen.

Oord van lust en leven

De natuur speelt hier zijn gulle troeven uit, maar ook de bewoners ontbreekt het aan niets. Er zijn diverse zitplekken om nu eens van de zon, dan weer van de schaduw te genieten. En ook vanaf het huis en de terrassen is het uitzicht een plaatje. Door de grote planten- en bomenmix is deze tuin bovendien een aanwinst voor de biodiversiteit. Insecten en vogels vinden vlotjes hun weg naar dit Japans-mediterraanse paradijs. Een heerlijke plek om met het gezin, familie en vrienden tijd door te brengen tussen het groen, met het rustgevende geluid van kabbelend water en kwetterende vogels op de achtergrond. Deze tuin is gemaakt om te onthaasten en ontdekken – een missie die van Mierlo en Groenregie uitstekend hebben volbracht.

Bekijk meer gerealiseerde projecten:

Ga naar de inhoud