Een paradijs in Reeuwijk

Sprekend groen en rustgevend blauw – een paradijs in Reeuwijk

De Reeuwijkse Plassen met hun overvloed aan fauna en flora, zijn gekenmerkt door een grote biodiversiteit en een gevarieerde natuurlijke schoonheid. Niet alleen planten en dieren gedijen hier uitstekend; het is ook een geliefde woonomgeving. Te midden van al dat uitbundige moois ligt deze zomerwoning op een groot perceel. Groenregie stond, samen met Tiemen Gerris, in voor het ontwerp. Het beplantings- en verlichtingsplan en de totaalrealisatie is van de hand van Groenregie.

Evenwicht in contrast

Nadat de woning volledig werd gemoderniseerd, lieten de bewoners ook de tuin rigoureus onder handen nemen. De architecturale elementen – waaronder vlonders en terrassen – werden overwegend strak uitgevoerd. Terwijl beplanting heel organisch en weelderig oogt. Een bewuste keuze om de tuin een sprekend, contrastrijk karakter te geven. Mét respect voor afstemming op de woning en het omliggende natuurschoon. Waardevolle elementen werden behouden en waar nodig opgewaardeerd. Zo mochten onder andere wilgen, volwassen bomen, wilgenstruweel en de vijver hun troeven blijven uitspelen.

Strak versus stoer

Om het prachtige uitzicht op de plassen te vrijwaren, werden de meeste bomen en struiken aan de zijkanten van het perceel flink gesnoeid en opgekroond. De vijver kreeg ook een ‘upgrade’: nadat die werd schoongemaakt en er een beschoeiing werd geplaatst, kwam er een moeraszone met typische waterplanten bij. Een heerlijk rustpunt voor de bewoners ... én de fazant die tijdens de fotosessie een slokje kwam nemen.

De Millboard-vlonder langs de vijver en richting het ‘open’ water zijn esthetisch en onderhoudsvrij, met een bijzonder natuurgetrouw uiterlijk. Ietwat robuuster zijn de oude meerpalen die her en der opduiken in de borders. Deze stoere elementen geven de tuin een extra (hoogte)dimensie en steken af tegen het sierlijke groen.

Oase van groen en blauw

In deze buitenruimte domineren groen en blauw, helemaal in harmonie met de context. De bestrating is een mix van composiet vlonderdelen, keramische tegels, flagstones en paden van halfverharding, met een omkadering in gegalvaniseerd zink. Die paden slingeren zich een weg door de tuin heen die zich mondjesmaat laat ontdekken. Verrassend, gevarieerd en met grote volumes waarin talloze tinten groen en bladvormen elkaar afwisselen. Heesters, siergrassen, vaste planten, magnolia, groot hoefblad en hosta’s vormen samen een oogverblindende compositie – nu eens wiegend en wuivend, dan weer verstillend.

Kostbare momenten koesteren

Op een plek als deze kom je vanzelf tot rust. Waar de bewoners genieten van al dat moois? Op het royale eet- en loungeterras langs de vijver, waar de vlonders voor een zachte overgang zorgen naar de keramische tegels. Aansluitend ligt er een iets hoger vlonderterras, opnieuw voorzien van zitplekjes en alle comfort om desnoods tot in de late uurtjes het buitenleven te beleven. Zelfs de kilte jaagt je hier niet weg, dankzij de tuinhaard. Om helemaal ‘zen’ te worden, dompelen de bewoners zich onder in de jacuzzi, eventueel gevolgd door een verkwikkende buitendouche.

Het uitgekiende verlichtingsplan zorgt bij schemering voor extra sfeer, deels met spots en armaturen van Inlite. Tot slot werden er nog knappe decoratieve elementen geïntegreerd zoals de handgemaakte potten van Atelier Vierkant.

Deze benijdenswaardige buitenruimte op een al even benijdenswaardige locatie is het resultaat van een uitstekende samenwerking tussen de ontwerpers Tiemen Gerris en Foske Groenendijk, voortreffelijk tot leven gewekt door Groenregie.

Bekijk meer gerealiseerde projecten:

Ga naar de inhoud