Natuurlijke tuin baarn

Voor een woning in de sfeervolle jaren 30-wijk in Baarn tekende tuin- en landschapsarchitect Luc Engelhard een ontwerp voor de voor- en achtertuin. Passend bij de stijl van het huis, vallen krachtige lijnen en atypische materialen op. De uitvoering werd piekfijn volbracht door Groenregie.

Cirkelvormig en circulair

De voortuin oogt volumineus dankzij de cirkelvormige bestrating met uitbundig groen. De gekloofde betontegels werden rechtopstaand geplaatst voor een krachtige look – een mooi staaltje hergebruik van oude tegels. Qua beplanting zien we een waaier aan soorten. Van een boom en heesters tot vaste planten en bodembedekkers.

Een hart voor beton

In de achtertuin krijgt antracietkleurig beton een prominente rol. Om een aparte toplaag te creëren, brachten we een folie aan op het pas gestorte beton. De folie werd handmatig geplooid en daarna verwijderd. Ook de markante zitblokken zijn in hetzelfde kloeke materiaal uitgevoerd. Ze geven de tuin een stoer uiterlijk en zijn nog functioneel ook. Via een looppad van verouderde damwanddelen wandel je naar het tuinhuis achterin. Om de handmatig gebouwde bergruimte minder opvallend te maken, kreeg het een laag zwarte verf. In plaats van een traditioneel gazon groeien hier veelsoortige bodembedekkers. Ze zorgen evengoed voor openheid, en dat zonder de wekelijkse maaibeurt. Centraal in de tuin duikt opnieuw een betonnen element op in de vorm van een waterschaal: een dankbare was- en drinkplaats voor vogels.

Bekijk meer gerealiseerde projecten:

Ga naar de inhoud