Natuurlijke oase in Noordwijkerhout

In het Zuid-Hollandse Noordwijkerhout heerst een ongedwongen en authentieke sfeer. Hier zie je de zon in de zee zakken, met de wind in je haren en het zand tussen je tenen. Naast strand en duinen heeft deze regio nog een troef: de vele bollenvelden die je in het voorjaar verleiden met hun geuren en kleuren. Op deze unieke locatie staat een moderne nieuwbouwwoning met een tuin die tot de verbeelding spreekt. Passend bij de schoonheid van de streek – een explosie van natuurlijk moois.

Oog voor de omgeving

Tuin- en landschapsarchitect Jeroen Hamers tekende een ontwerp dat treffend aansluit bij de context; Groenregie stond in voor de professionele realisatie. Op het perceel waren al veel grote bomen aanwezig – een pluspunt om de tuin meteen een ‘volwassen’ cachet te geven. De nieuwbouwwoning met moderne architectuur is uitgevoerd in hoogwaardige materialen en met lichte kleuren. Via grote ramen genieten de bewoners een weids uitzicht op de buitenruimte. Zo vloeien binnen en buiten als vanzelfsprekend in elkaar over.

Verrassende voortuin

Best bijzonder is dat het huis achteraan het perceel staat. Daardoor speelt het buitenleven zich ook in de grote voortuin af – zónder inkijk dankzij dichte en hoge groenstructuren. Van heuse bomen tot een brede groenstrook met inheemse heesters en wintergroene rododendrons en ilex-struiken. De oprit werd aangelegd met (half)verharding van schelpen – een subtiele wenk naar de kuststreek. De zachte zandtinten harmoniëren met de kleuren van het huis, terwijl ze contrasteren met de zee van groen erlangs.

Natuur primeert

Om het accent te leggen op de natuur, is de bestrating bewust sober gehouden: van donkergrijze betonblokjes onder de carport en bij de voordeur, tot een pad in Japans split en terrassen in keramische tegels. In de borders – omkaderd met strippen in cortenstaal – prijken meerstammige krentenboompjes met eronder prachtige vaste planten en siergrassen, zoals Phlomis, Luzula, Aquilegia en Stachys. In de buitenranden zien we onder andere wilde liguster, gele kornoelje, kardinaalshoed, sleedoorn, rododendron en schijnhulst.

Het is overduidelijk: in deze tuin overheersen organische vormen en is er een grote diversiteit aan planten en bloemen voor een wondermooi natuurspektakel. Een oogverblindende oase.

Bekijk meer gerealiseerde projecten:

Ga naar de inhoud