Feest voor fauna en flora in Rucphen

Biodiversiteit ligt de bewoners na aan het hart. In het ontwerp van tuin- en landschapsarchitect Jeroen Hamers moest de liefde voor fauna en flora dan ook prominent aanwezig zijn. De totale oppervlakte van deze tuin is gigantisch: zo’n 16.000 vierkante meter. Groenregie stroopte de mouwen op voor de aanleg van grote onderdelen ervan.

Wondermooi water

In deze landschappelijke tuin liggen twee uiterlijk verschillende vijvers, allebei verwezenlijkt door Groenregie. De eerste – een spiegelvijver van 12 bij 2,4 meter – vormt de verbindende as tussen tuin, woning en landschap. Hij heeft een hardhouten wand bekleed met EPDM-rubberfolie, en is afgewerkt met een geschaafde hardhouten dekrand

De tweede vijver van ongeveer 150 vierkante meter heeft een natuurlijke uitstraling die de omgevingskenmerken respecteert. Ook deze vijver is uitgevoerd in een EPDM-rubberfolie, omlijst met een dubbele kantopsluiting van buigzame hardhouten latten. In de vijver zitten verschillende niveaus met lavasubstraat – een ‘kweekvijver’ voor talloze moeras- en oeverplanten.

Oase van leven

Om zoveel mogelijk vogels, insecten en andere dieren te lokken, plantten we grote bloemenweides, veel bomen en bloeiende heesters. De insecten en zaaddozen maken van de tuin de geknipte biotoop voor diverse vogelsoorten. In de vijvers trokken al snel kikkers en salamanders in. En in de akkers rondom – die trouwens ook deel uitmaken van het perceel – werden kruidenmengsels ingezaaid om de groei of terugkeer van zeldzame plantensoorten te bevorderen. Alle bewoners, inclusief de kruipende, vliegende en zwemmende, zijn supertevreden!

Bekijk meer gerealiseerde projecten:

Ga naar de inhoud