Elegante villatuin in huis ter heide

Tuin- en landschapsarchitect Luc Engelhard stond in voor het ontwerp van deze prachtige tuin bij een karaktervolle villa uit het begin van de twintigste eeuw. Hij zorgde voor maximale harmonie met de woning en de bosrijke omgeving van Huis ter Heide. En rekende op Groenregie voor de uitvoering van het plan in nauwe samenwerking met architect en bewoners.

Vijver vol verrassingen

De lichte kleur van de bestrating sluit netjes aan bij de witte villa. De megagrote Schellevis-tegels (120 bij 120 centimeter) van de terrassen zijn hier gecombineerd met klinkers en traptreden van dezelfde producent. We werkten de randen van de natuurlijk ogende vijver in EPDM-rubberfolie af met flexibele hardhouten latten ter fixatie. Eromheen bouwden we een lage muur, bestaande uit een betonnen fundering en U-elementen. Om de betonlook extra in de verf te zetten, smeerden we de elementen in met een cementmengeling, waarna we ze borstelden. In de vijver maakten we ‘banken’ voor diverse waterminnende planten.

Welluidende compositie

Het tuinontwerp mengt rechte lijnen en grote vlakken (zoals het terras) met organische en geometrische patronen. Zo ontstaat er een dynamisch geheel dat de charme van de woning eer aandoet. Ook het rijkelijke en diverse groen versterkt de natuurlijke wowfactor in deze tuin. We zien meerdere boomsoorten, hagen en heesters. En op lager niveau vaste planten, siergrassen en kruipende bodembedekkers. En dat alles fraai aangeplant op en rondom de terrassen, langs de buitenzijde van de tuin en in de graszoden. Om het natuurlijke schoon in tiptop conditie te houden, installeerden we een automatisch beregeningssysteem dat water pompt uit een aangeboorde bron op ruim vijftien meter diepte. Dankzij sterke groene structuren en weelderige beplanting biedt deze tuin in alle seizoenen volop kijkgenot.

Bekijk meer gerealiseerde projecten:

Ga naar de inhoud