Uitgelicht plaatje amsterdam

Een stadstuin van 32 vierkante meter met een hoogteverschil van 130 centimeter inspireerde Groenregie tot een ontwerp dat ’s avonds zo mogelijk nog mooier is dan overdag.

Veelzijdige invulling

Ondanks de beperkte oppervlakte wilden de bewoners zit-, speel- én opbergruimte. Daartoe haalden we een deel van de oude betonnen grondkering en de bestaande betonnen trap weg. In de plaats kwam een ranke, ruimtebesparende trap in cortenstaal waarlangs gevarieerd groen groeit. De ouders vlijen zich op het lage niveau neer in een op maat gemaakte L-vormige klepbank met opbergruimte. Onder hun voeten: grote keramische tegels in een gestabiliseerd zandbed en met een strakke lijngoot voor een vlotte afwatering. Boven ligt een donkere composietvlonder, vergezeld van keramische staptegels die van de trap naar de berging leiden. Om ook hier de natuur te laten spreken, brachten we planten aan in de uitsparingen van de vlonder.

Divers groen in de spotlights

Bij de beplanting hielden we maximaal rekening met de omgevingsfactoren. Concreet: boven staan planten die van de zon houden (Toscaanse jasmijn, ooievaarsbek, kurkeik …) en beneden groen dat goed in de schaduw gedijt zoals tongvaren, schuimbloem en Japanse esdoorn. ‘s Avonds gaat de buitenverlichting vanzelf aan om de tuin in een gezellige gloed te hullen. Zowel planten als decoratieve objecten staan dan extra in de schijnwerpers.

Bekijk meer gerealiseerde projecten:

Naar de inhoud springen