Bosrijke beleving in Bosch en Duin

Tuinontwerper Noël van Mierlo heeft een zwak voor bomen en stoere architectuur. Dat blijkt ook uit dit project in het Utrechtse Bosch en Duin. De tuin bij deze strakke nieuwbouw getuigt van een intense connectie met het huis en het omliggende landschap. Voor de piekfijne realisatie stond Groenregie in.

Levendige rust

De woning met riante volumes en veel glaspartijen geeft uit op een bos met inspirerende kunstobjecten van Juul Rameau. Die sluiten aan bij de filosofie van de coachingpraktijk aan huis én de liefde voor kunst die de bewoners koesteren. Om de toegang tot de praktijk te verduidelijken, werd de voortuin ingericht met lange, verhoogde plantenvakken met een omlijsting in cortenstaal. Parallel daarmee zien we een rij met douglas palen. Het uitbundige lage groen verzacht de symmetrie en straalt rust uit. Voor de verharding geldt hetzelfde: natuurlijke materialen zoals Japans split, gebakken klinkers en tegeltjes in grijze en zandkleurige tinten.

Connecties creëren

Het tuinontwerp is maximaal afgestemd op de architectuur en het interieur van de woning. Strakke lijnen, zachte tinten, grote volumes en een ingetogen esthetiek. De verdiepte tuin aan de zijkant laat het daglicht binnenstromen, terwijl je vanuit de kelderkamer een fraai uitzicht hebt op het rustgevende groen. Hoogteverschillen werden opgevangen door organisch gevormde structuren in cortenstaal, royaal ‘aangekleed’ met beplanting die goed gedijt in de schaduw. In de achtertuin prijkt een prachtige spiegelvijver. Vanaf het overdekte terras met loungemeubels kijk je uit op spiegelend water en het bos. De vijver weerkaatst het huis – schitterend om te zien, die verbinding tussen woning en tuinontwerp.

Van lounge tot wellness

Om de grote proporties van de buitenruimte in te vullen, zijn er meerdere plekjes om te onthaasten. Nu eens op tegels, dan weer op vlonders. Het outdoormeubilair is onder andere van het exclusieve Belgische merk Tribù. Op een van de terrassen, deels omzoomd door hoge bomen, staat een jacuzzi. De vloer en de wand zijn uitgevoerd in hoogwaardige composietvlonderplanken. Wellness onder de boomkruinen – het summum van ontspanning en eenheid met de natuur. Hier zit je uiterst verscholen, met maximale privacy en een weldoend gevoel voor lichaam en geest.

Helemaal in balans

Qua materialen voeren cortenstaal, divers houtsoorten en natuurlijke verharding de boventoon. Allemaal duurzaam en tijdloos, perfect passend bij de gekozen beplanting en de bosrijke omgeving. Ook water speelt zijn troeven uit, zowel in de spiegelvijver als de watertafel. De combinatie van strakke, rechtlijnige volumes met een organische invulling zorgt voor een evenwichtig geheel met een sterke visuele uitstraling. Een tuin in balans, spannend en tegelijk kalmerend. Dankzij de vruchtbare samenwerking tussen van Mierlo en Groenregie werd dit ontwerp een plaatje – van tekentafel tot aanleg super geslaagd.

Bekijk meer gerealiseerde projecten:

Ga naar de inhoud