Groen-paarse rust in Capelle aan de IJssel

Aan een landelijke weg in Capelle aan den IJssel verrijst een stijlvolle moderne villa met rieten kap. Voor het ontwerp van de woning tekende Friso Woudstra Architecten; Groenregie verzorgde de aanleg van de tuin.

Functioneel mooi

De architectuur van de woning is modern met grote raampartijen, gestuukte muren en slanke kozijnen. De rieten kap voegt er een landelijk tintje aan toe, waar de tuin mooi bij aansluit. De voortuin oogt rustig en functioneel: voldoende parkeerruimte, een duidelijke entree, een metalen toegangshek en bestrating in Braziliaanse leisteen en riviergrind. De beplanting met taxuswolken, wintergroene bodembedekkers en paarse sieruien straalt ingetogen bekoring uit.

Rust en ritme

Ook in de binnentuin overheerst sereniteit, met een hoofdrol voor de zwarte pergola en belangrijke bijrollen voor de bestrating in Braziliaanse leisteen en riviergrind. De buxuswolken temperen de rechte lijnen, terwijl de Japanse esdoorn zijn hoge sierwaarde tentoonspreidt. Dankzij de metershoge ramen genieten de bewoners een weids uitzicht op de tuin met zwemvijver en borders met overwegend paarse tinten.

Blauwe ader in zee van groen

Via brede traptreden van gevlinderd beton en staptegels in Braziliaanse leisteen wandel je – omringd door gazon – naar de zwemvijver. Die combineert het beste van twee werelden: een strakke vormgeving met een natuurlijke invulling. De wanden bestaan uit duurzaam hardhout, bekleed met een EPDM-folie. De waterzuivering gebeurt door een biologische filter met moerasbeplanting, aangevuld met technische systemen. Het poolhouse aan de linkerzijde van de zwemvijver sluit qua bouwstijl aan bij de woning, maar heeft toch een eigen identiteit. Het bevat onder andere een keuken, een buitendouche en alle comfort om na het zwemmen te ontspannen. Er grenst een ruime vlonder aan in onderhoudsarm composietmateriaal.

Pimpen met paars

De beplanting in deze villatuin is even fraai als praktisch. Aan de zijkant van de tuin zorgen hoge hagen voor privacy, terwijl de wintergroene heesters en fruitbomen een behaaglijke sfeer scheppen in de zwemvijvertuin. De plantvakken zijn doordacht ingevuld met groen dat hier optimaal groeit en bloeit. In de border evenwijdig aan het zwembad spelen siergrassen en vaste planten in paarstinten hun kleurrijke troeven uit. In de boomgaard achter de zwemvijvertuin kwam extra hoge beplanting om minder mooie objecten aan het oog te onttrekken.

Bekijk meer gerealiseerde projecten:

Ga naar de inhoud