Poldertuin in Snelrewaard

Onze zeer vakbekwame ontwerper en goede collega Luc Engelhard heeft bij een nieuw gebouwde landelijke villa in de polder van Snelrewaard een prachtige tuin ontworpen. Lange lijnen vanaf de woning richting het polderlandschap zijn karakteristieke kenmerken alsmede ook het gebruik van inheemse plantensoorten.

Luc heeft de voortuin een enigszins strakker aanzicht gegeven door het toepassen van haagblokken. Deze keuze past verrassend goed bij het karakter van de woning, gelegen aan een slingerende boerenweg.
Na de tuinontwerpfase brak de aanlegfase aan. Bij het doornemen van de plannen met Luc en de opdrachtgevers kregen wij van Groenregie groen licht om de poldertuin in Snelrewaard te realiseren.

Deze grote tuin werd in twee fases aangelegd. Bij de eerste fase lag de nadruk op de tuin rondom de nieuwe woning. Als eerste hebben wij de tuin nagenoeg leeggemaakt, waarbij er heel veel kubieke meters oud puin, diverse oude hekwerken, onbruikbare beplanting en boomstronken zijn afgevoerd. Vervolgens kon de opbouw van de tuin beginnen. Onder de oude gebakken klinkerverharding werd eerst een laag van gebroken puinmix aangebracht om zo meer stabiliteit te creŽren. De klinkers, oude gebakken 10-duimers, zijn daarna in straatzand in het mooie ellenboogverband gestraat. Dit heeft een prachtige lengtewerking. Deze lange lijnen komen ook terug in het grote terras door het aanbrengen van een baan van kleine keitjes tussen de grote lichtgrijze betontegels. De oude meerpalen, die tevens in de lengterichting zijn gelegd versterken dit effect nogmaals.
De hoogteverschillen in de tuin zijn opgevangen door het plaatsen van traptreden van ruw hardsteen en door het gebruik van oude meerpalen. Na het aanplanten van de door Luc zorgvuldig uitgekozen beplanting werd de eerste aanlegfase afgerond.

De tweede aanlegfase van deze poldertuin in Snelrewaard bestond uit het uitgraven van een natuurlijke vijver, het plaatsen van een beschoeiing van ruim 100 mĻ en het aanleggen van kleine terrassen van gebakken 10-duimers halverwege het langwerpige perceel.
Op de kop van het perceel werd nog een vuurplaats gemaakt, welke omkaderd wordt door een kwart cirkel van verticaal geplaatste gezaagde stammen van oude Perenbomen. Dit plekje met het schitterende uitzicht op de polder is echt uniek te noemen!


Klantreactie van onze opdrachtgevers:

Via onze tuinontwerper Luc Engelhard zijn wij in contact gekomen met Groenregie. We waren op zoek naar iemand die het ontwerp kon vertalen in een praktische aanpak en daarbij de juiste bedrijven wist te betrekken. Gezien de tijdsdruk zochten we bovendien iemand die kort kon schakelen en kon meedenken voor een zo efficiŽnt mogelijk aanpak.
Groenregie bleek dit te kunnen leveren. Binnen zeer korte tijd hadden we een duidelijk uitgewerkt plan van aanpak liggen met een helder inzicht in de kosten en werden de werkzaamheden opgestart. Tijdens de aanleg van de tuin is Groenregie altijd nauw betrokken gebleven, zowel qua bewaking van de uitvoering als het actief meedenken over problemen en het aandragen van alternatieven.
De communicatie tijdens het gehele proces was steeds duidelijk en volledig, dus geen verrassingen achteraf. De vlotte, professionele en proactieve manier van werken door Groenregie heeft ervoor gezorgd dat we de zorg voor de aanleg van de tuin met een gerust hart uit handen konden geven met een schitterend eindresultaat als gevolg.

Lex Bouman en Marianne Snel, Snelrewaard


Terug



Groenregie B.V. © 2018  |  Edisonstraat 24 2811 EM Reeuwijk  |  T 0182 225223  |  info@groenregie.nl