Daktuin in Rotterdam


Bovenop een prachtig, oud herenhuis in het hartje van Rotterdam, heeft Groenregie een tuin op hoogte gerealiseerd. Voorheen bestond deze daktuin uit donkergrijze tegels, kunstgras en een paar houten bloembakken. De eigenaren wilden deze ruimte transformeren tot een mooie, bruikbare, groene en uitnodigende ruimte, die het hele jaar door gebruikt kan worden. Met dit eisenpakket hebben wij een bestaand ontwerp verder uitgewerkt en is de daktuin daarna door ons aangelegd.

Deze daktuin in Rotterdam heeft alle ingrediënten, die een tuin op de begane grond ook kan hebben: een bamboe-erfafscheiding, een aluminium pergola-constructie met schaduwdoek, diverse terrassen op verhoogde vlonders, een grote border met een boom, sfeervolle tuinverlichting en zelfs een buitenkeuken.

De twee verhoogde vlonders zijn gemaakt van glad geschaafd buitenparket van hardhout. Dit parket is blind geschroefd met speciale montageclips. Door deze wijze van monteren is er geen schroefje zichtbaar en de vlonders hebben daardoor een strak uiterlijk.
De loopvlonder, welke schuin door de border is aangelegd, is gemaakt van oude wagon- en schuurdelen. Ook wel Barnwood genoemd. Door zijn schuine ligging en het gebruik van het ruwe hout vormt deze loopvlonder een verrassend contrast met de twee andere vlonders.

De beplanting in deze daktuin in Rotterdam groeit voor een deel in strakke witte hoge plantenbakken. Zij vormen een buitenomkadering van de twee terrassen en zijn beplant met siergrassen, die door hun transparante en groene verschijningsvorm aan de duinen en het strand doen denken. In het midden van de daktuin bevindt zich een groot plantvak, waarin zelfs een boom is aangeplant. De beplanting in dit vak bestaat uit natuurlijk ogende planten, zoals Stipa, Carex, Nepeta, Calamintha, Salvia en Fothergilla en geven kleur aan de tuin.

In het donker wordt deze daktuin verlicht door een tiental (prik) spotjes in de plantenbakken en het grote plantvak. Wind- en theelichten zorgen voor sfeer bij de loungebank en het zonneterras.

De aanleg van deze daktuin op deze hoogte was een uitdaging en is tot een goed einde gebracht, met een schitterend en tijdloos resultaat waar de eigenaren ontzettend blij mee zijn.

Op zondag 23 juni wordt bij RTL4 in het programma ‘Helemaal gek van’ uitgebreid aandacht geven aan deze bijzondere daktuin.


TerugGroenregie B.V. © 2020  |  Edisonstraat 24 2811 EM Reeuwijk  |  T 0182 225223  |  info@groenregie.nl