Stadstuin in Utrecht

Een unieke opdracht: het ontwerpen en realiseren van twee naast elkaar grenzende achtertuinen, die elk hun identiteit moeten behouden, maar wel in elkaar mogen overlopen. De wensenlijst van beide tuineigenaren was vrij uitgebreid en dat maakte de uitdaging extra groot om er een mooi en passend ontwerp van te maken. Groenregie zorgde zelf voor het tuinontwerp.

De grootste wens was om het zicht op de naast- en achtergelegen tuinen en huizen zoveel mogelijk te beperken. Dit hebben we voor elkaar gekregen door de bestaande muren te verhogen door middel van een strak lattenwerk en een aantal groenblijvende leibomen, namelijk de Quercus ilex (steeneik).
Om de tweede wens, namelijk het realiseren van een moderne stadstuin, uit te laten komen zijn nagenoeg alle oude muren strak gestuukt. De muur ter hoogte van de buitenkeuken is bekleed met antracietkleurige steenstrips.

De tuin lijkt dieper door een strook van smalle keramische tegels van 20 x 120 cm in de lengte neer te leggen. Op één van de foto’s is te zien dat deze lengtelijn eindigt in een opening in een grote wand waarin openhaardhout ligt opgeslagen. Deze enorme L-vormige wandkast is gemaakt van zwart gecoat metaal en vormt achterin de tuin een scheidingswand tussen beide achtertuinen. In deze scheidingswand is een zwarte tuinhaard gemonteerd. Om deze stadstuin in Utrecht nog intiemer te maken hebben wij twee zwart gecoate stalen pergolaliggers boven op de openhaardhoutkast gemonteerd en verbonden met de tuinmuur.
De gewenste en door ons ontworpen buitenkeuken, compleet met een zinken aanrechtblad met Green Egg, en de aangrenzende loungebank zijn speciaal op maat gemaakt voor deze tuin, zodat alles naadloos in elkaar overloopt. Ook de salontafel van zwart geoliede Larixbalken van 20 x 20 cm is door ons bedacht en gemaakt.

De linkertuin is eenvoudiger, maar geheel naar de wens van de tuineigenaar. Hier ligt de nadruk meer op meerdere kleine zitplekken en mooie beplanting, zoals een meerstammige Osmanthus burkwoodii (schijnhulst), een grote Fatsia japonica en meerdere siergrassen van de soort Miscanthus ‘Morning Light’.
In beide tuinen hebben we dezelfde bestratingsmaterialen toegepast, namelijk de smalle keramische tegel Evo Pierre Blue van 20 x 120 cm en de keramische tegel Ardesie Nuvola van 60 x 60 cm. In een paar vakken hebben we grof grijs Ardennersplit verwerkt, welke is opgesloten door een zinken kantopsluiting.

Een eyecather in deze stadstuin in Utrecht is de buitenverlichting. Hierbij hebben we strakke armaturen van Inlite verwerkt in de tuin en aan de wanden, zoals de Inlite Wedge Dark en de Inlite Scope. Tevens zijn er kleine lampjes gemonteerd, welke de accessoires aanlichten in de smalle open ruimtes in de openhaardhoutkast.

Deze bijzondere tuin is in 2018 uitvoering uitgelicht in het tuinblad 'TUINONTWERP'.


TerugGroenregie B.V. © 2019  |  Edisonstraat 24 2811 EM Reeuwijk  |  T 0182 225223  |  info@groenregie.nl