Stadstuin in Bergen op Zoom

Voor een stadstuin in Bergen op Zoom met een enorm hoogteverschil heeft NoŽl van Mierlo een eigenzinnige tuin ontworpen met originele elementen.
In 2016 heeft Groenregie deze natuurlijke tuin met een moderne uitstraling mogen realiseren.

Een historische stadsmuur van bijna anderhalve meter hoogte deelt deze kleine tuin in tweeŽn. NoŽl heeft door middel van het ontwerpen van een zeer speciale trap de twee aparte tuindelen aan elkaar verbonden. Het terras bij het huis is in verhouding vrij groot en fungeert als eetterras. Vlakbij de stadsmuur is nog een kleine stoere tafel ontworpen voor het opvangen van de laatste zonnestralen. Groenregie heeft deze tafel gemaakt van een grote Schellevistegel, die rust op een op maat gemaakt onderstel van zwart gecoat staal. Deze tafel vormt tevens het onderstel van de trap naar het hoger gelegen tuingedeelte. De overige traptreden zijn gemaakt van zwart gecoate stalen staanders en zwarte industriŽle roosters. Voordeel van deze traptreden is dat er onder de trap voldoende licht valt, zodat hier mooie beplanting kan groeien.

De schutting is ook heel uniek en is opgebouwd uit zwart gecoate H-staalprofielen (staanders), horizontaal gestapelde kastanjehouten latten en een zwart gecoate stalen profiel als afwerking bovenop de wand. Stevige gestuukte smalle wandjes onderbreken het horizontale lijnenspel van de kastanjehouten latten.

Verder heeft Groenregie twee vlonders in deze stadstuin in Bergen op Zoom gemaakt: een vlonder in de benedentuin en een schaduwrijk vlonderterras in de boventuin. De dekdelen van deze vlonders zijn speciaal op maat gemaakte en geschaafde hardhouten planken van 2,8 x 15 cm. Doordat beide vlonders hoger liggen dan de omringende tuin geven ze een extra dimensie aan de tuin.
Het straatwerk bestaat uit lichtgrijze Schellevistegels van 50 x 50 cm en fijn Morainesplit op grindstabilisatieplaten. De lichtgrijze kleur van de tegels past erg mooi bij de bestaande stadsmuur aan de rechterzijde van de tuin.

De beplanting in de benedenĖ en de boventuin ademt dezelfde sfeer uit, waardoor beide tuingedeelten nog meer een eenheid vormen.
Langs de pergola van zware eiken palen en liggers groeit een prachtige lichtroze roos ĎNew Dawní. De meerstammige Amelanchier (krentenboom) in de boventuin versterkt de sfeer van een stadstuin samen met de Buxusbollen en de schaduwminnende bodembedekkers, zoals varens, siergrasjes, Hostaís en herfstanemonen.

Ook in deze tuin zorgt de volautomatische tuinverlichting voor een fijne sfeer in de schemering.

De tuineigenaren zijn erg content met hun tuin en wij natuurlijk ook!

Deze bijzondere tuin is in 2018 uitvoerig uitgelicht in het bekende tuinblad 'TUINONTWERP'.


TerugGroenregie B.V. © 2019  |  Edisonstraat 24 2811 EM Reeuwijk  |  T 0182 225223  |  info@groenregie.nl