Kleine stadstuin in Amsterdam

In de winter van 2016 kregen wij de opdracht om voor een kleine stadstuin in Amsterdam een modern tuinontwerp te maken. Deze achtertuin, gelegen op Java-eiland, had naast de beperkte oppervlakte van ca. 32 m² nog een uitdaging: een hoogteverschil van ca. 130 cm.
De opdrachtgevers hadden de wens om ‘beneden’ twee zitplekken en ‘boven’ een speelruimte voor de kinderen te creëren.
Onze ontwerper heeft bedacht om de oude betonnen trap en een deel van de oude betonnen grondkering te slopen, waardoor er meer ruimte ontstond in de benedentuin, welke aansluit op de keuken van het jonge gezin. Een trap van cortenstaal verbindt de beneden- en de boventuin met elkaar. Het voordeel van deze trap is dat hij heel ‘luchtig’ is, waardoor er nog plek is voor mooie beplanting direct onder en naast de trap. Onder de bestaande stalen trap, welke leidt naar de eerste verdieping van de woning, werd een L-vormige bank bedacht. Dit is een knusse zitplek geworden. Tegen de rechtermuur werd een kleine eettafel met een ‘zwevend’ bankje en twee stoelen ingetekend.

Na de ontwerpfase kregen wij de opdracht om de tuinplannen te realiseren en eind april 2016 was de oplevering van de tuin. De keramische tegels van 60 x 60 cm in de benedentuin hebben wij in een gestabiliseerd zandbed gelegd, welke afwatert naar een strakke lijngoot. In de boventuin hebben wij een donkerkleurige vlonder van composiet aangebracht in combinatie met keramische staptegels vanaf de cortenstalen trap naar de deur van de berging. Diverse uitsparingen in de vlonder zijn beplant met bodembedekkers en een meerstammige grillige boom.
De op maat gemaakte bank onder de stalen trap is gemaakt van hardhout in combinatie met composiet en is tevens een opbergplek voor diverse tuinspullen en speelgoed van de kinderen. Het bankje tegen de rechtertuinmuur hebben wij ‘zwevend’ gemaakt.
In de boventuin is de bestaande klimopwand op de linkererfgrens gehandhaafd. Op de rechtererfgrens hebben wij een scherm geplaatst van smalle horizontale latjes, welke wij in de kleur antraciet hebben gespoten. Kleine grondspotjes in de vlonder lichten in het donker dit scherm van onderaf aan. De grondkering van beton hebben wij strak gestuukt en daarna wit geverfd.

De zorgvuldig gekozen beplanting in de benedentuin bestaat uit tongvaren (Asplenium scolopendrium), Japanse esdoorn, schuimbloem (Triarella cordifolia), Liriope muscari en nog meer planten, die goed in deze schaduwrijke omgeving groeien. In de boventuin staan planten, die iets meer zon verlangen, zoals de Toscaanse jasmijn (Trachelospermum jasminoides), ooievaarsbek (Geranium ‘Rozanne’), een meerstammige kurkeik (Quercus suber) en de sneeuwbal (Viburnum burkwoodii).
Deze kleine stadstuin in Amsterdam wordt in het donker nog mooier. Dan gaat namelijk de buitenverlichting automatisch aan, welke alle mooie objecten in de tuin aanlicht, zoals de meerstammige boom, de ‘zwevende’ bank, de antracietkleurige wand van smalle latjes, de beplanting onder de cortenstalen trap en de op maat gemaakte klepbank.

De tuineigenaren zijn erg blij met hun nieuwe tuin en wij natuurlijk ook met het mooie resultaat!

Reactie van onze opdrachtgevers:

Na het afronden van onze verbouwing in 2015 wilden we begin 2016 ook onze kleine stadstuin aan laten pakken. We wilden graag wat meer ruimte voor de kinderen, maar ook een verlenging van onze woonkeuken die aan de tuin grenst. Al heel snel kwamen we in contact met Groenregie waarbij Groenregie een aantal hele leuke opties aandroeg. Daarnaast was de prijs heel redelijk dus zijn we snel met Groenregie in zee gegaan. Er werden vooraf hele duidelijke afspraken gemaakt over de planning en hier heeft Groenregie zich ook keurig aan gehouden. Wij waren zeer te spreken over de vakmensen die het werk hebben gedaan. Heel erg professioneel, netjes en vriendelijk, waardoor we nauwelijks last van de werkzaamheden hebben gehad. Het resultaat was nog beter dan verwacht dus niet alleen de kinderen, maar ook wijzelf genieten enorm van onze nieuwe tuin.

Mariette & Arjen

Amsterdam


TerugGroenregie B.V. © 2019  |  Edisonstraat 24 2811 EM Reeuwijk  |  T 0182 225223  |  info@groenregie.nl